Tijekom duge povijesti hrvatsko tlo pohodila su trojica papa, od kojih sv. Ivan Pavao II. čak tri puta, odajući time veliku počast hrvatskim vjernicima, kao malo kome na svijetu.

“Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira”, rekao je papa Ivan Pavao II., kada je 10. rujna 1994. prvi put posjetio Hrvatsku.

Posjet Pape, ključne osobe za međunarodno priznanje Hrvatske, bio je tada vezan uz 900. obljetnicu osnutka Zagrebačke biskupije, a zbio se u trenutku kad je trećina hrvatskog područja bila pod srpskom okupacijom. Dok su grmjeli topovi, snagom svojeg visokog moralnog autoriteta, Ivan Pavao II. stalno je upozoravao međunarodnu zajednicu da oružano nasilje nad Hrvatskom “obeščašćuje Europu i svijet”. I tada je uputio poziv na pomirenje i mir. Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti. Na euharistijskom slavlju na zagrebačkom Hipodromu sljedećeg dana,  11. rujna, okupilo se oko milijun ljudi, a Papa je poručio:

“Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti”, rekao je Papa u svom govoru.

Četiri godine poslije, nastavljajući “hodočašće vjere, ufanja i mira”, papa Wojtyla ponovno je došao u Hrvatsku. U nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici pred više od pola milijuna vjernika proglasio je blaženim kardinala i mučenika Alojzija Stepinca! Bio je to povijesni događaj u životu Crkve i cijeloga hrvatskog naroda, te velik duhovni poticaj za napaćeni puk koji se tada vraćao na porušena ognjišta.  

04.listopada 1998. godine iz Zagreba se uputio u Split. Zrakoplovom hrvatske nacionalne zrakoplovne tvrtke Sveti je Otac u 9,40 sati sletio u Splitsku zračnu luku. Dočekao ga je splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić.  Kad se pojavio na vratima zrakoplova, brojni okupljeni u splitskoj zračnoj luci, plješčući i mašući papinskim i hrvatskim zastavicama, dočekali su poglavara Katoličke Crkve. Nakon kratkog pozdrava, Sveti Otac se papamobilom uputio prema Žnjanu. U papamobilu papu Ivana Pavla II. pratili su ga nadbiskup Jurić i Papin osobni tajnik mons. Stanislav Dziwisz.

Svečanom euharistijskom slavlju prethodilo je cjelonoćno molitveno bdjenje u kojem su sudjelovale različite molitvene skupine, duhovni pokreti i hodočasnici koji su pristigli u Split tokom noći.

Svečano misno slavlje u povodu proslave 1700. obljetnice grada Splita, kojim je predsjedao Papa Ivan Pavao II, započelo je oko 11 sati.

Na Žnjanu Papu je dočekalo oko pola milijuna vjernika koji su tamo počeli pristizati vec noć ranije. Na susret sa Svetim Ocem pristiglo je i oko 50.000 vjernika iz susjedne Bosne i Hercegovine koji su u Split doputovali u 70 autobusa kao i brojni Hrvati iz ostalih zemalja. Samo je iz Njemačke doputovalo vise tisuća vjernika. U Splitu su se s Papom susreli i vjernici iz Boke Kotorske. Uz žnjansku plažu bilo je usidreno oko 350 brodica među kojima i dvije vjerne kopije starohrvatskh brodova s kojih su vjernici također pratili misno slavlje. Na prostoru pred samom pozornicom bili su smješteni invalidi u kolicima.

Papin prolazak u papamobilu žnjanskim platoom okupljeni su vjernici popratili burnim pljeskom i uzvicima dok je sam prolazak kao i cijelo misno slavlje pratilo pjevanje zborova u kojima je bilo ukupno 2100 pjevača. Program uoči misnoga slavlja vodio je profesor na splitskoj bogosloviji dr. Ante Mateljan.

Na misi sa Svetim Ocem održanoj na oltaru u obliku lađe na jedra koncelebriralo je 600 svećenika te 47 biskupa i kardinala koji su u svečanom ophodu sa Svetim Ocem došli na oltar. Na misnom slavlju su bili nazočni i najvisi državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom.

Na početku misnog slavlja splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić kao domaćin prvi je pozdravio Svetoga Oca. Zahvalivši mu što je posjetio Crkvu splitsko-makarsku, koja ga dočekuje otvorena srca da bi čula njegovu riječ, nadbiskup Jurić je rekao kako je željno čekao ovaj dan kad će zajedno sa Svetim Ocem slaviti svetu misnu žrtvu na ovom tlu: svetom, suzama zalivenom i mučenickom krvlju natopljenom sve od vremena sv. Dujma. “U svojoj dugoj povijesti ni Split ni Salona ili Solin, sve do danas nisu imali ovu sreću da, kao najdrazeg gosta, prime rimskog biskupa i Petrova nasljednika”, napomenuo je nadbiskup Jurić, dodavši kako su nas Petrovi nasljednici kroz sva teška stoljeća naše borbe za opstanak i očuvanje vjere podupirali, tješili, pomagali. “To smo posebno doživjeli u Vama u vrijeme nedavna rata i u ovo poratno vrijeme. Tako doživljavamo i ovaj Vaš pastirski pohod: on je za nas narod znak potpore i zaštite”, rekao je splitsko-makarski nadbiskup zahvalivši Svetom Ocu što je  uzdignuo na čast oltara simbol našeg naroda u vjernosti Crkvi kardinala Alojzija Stepinca. Nadalje je nadbiskup Jurić rekao kako se opravdano nadamo da će u skoroj budućnosti biti uzdignuti na čast oltara i ostali Sluge Božje iz hrvatskog naroda.

Sveti Otac se nakon veličanstvenog euharistijskog slavlja na splitskom Žnjanu u 13.45 sati uputio prema katedrali Uznesenja Marijina, u kojoj se nalazi sarkofag s relikvijama sv. Dujma. Tajnik Vatikanske arheoloske komisije dr. Emilio Marin proveo je Papu katedralom, objasnivši mu njezinu cjelokupnu povijest. Nakon što se pozdravio s kanonicima splitskoga Prvostolnog kaptola, Sveti se Otac poklonio Presvetom oltarskom sakramentu i moćima sv. Dujma. U 14.15 sati Sveti Otac se sa svojom pratnjom uputio k obližnjoj staroj Nadbiskupskoj palači, kamo je stigao u 14.25 sati na susret i objed s članovima Hrvatske biskupske konferencije, kojima je tom prigodom uručio i svoju poruku. Na susretu s Papom u Nadbiskupskoj palači našlo se 16 djelatnih i 6 umirovljenih biskupa Hrvatske biskupske konferencije te kardinali i biskupi iz Papinske pratnje.

Nakon svoga boravka u Splitu papa se uputio u Solin gdje je na predivnom Gospinom otoku imao veličanstveni susret s mladima.

Više od 35.000 mladih te članovi katoličkih laičkih udruga, molitvenih zajednica i vjeroučitelji,  molitvom i pjesmom dočekali su papu Ivana Pavla II. u najstarijem hrvatskom marijanskom svetistu Gospe od Otoka u Solinu.

Prigodni program u Solinu započeo je u 16 sati zajedničkom molitvom, a potom je uslijedio glazbeno-meditativni program. Sveti Otac u solinsko je svetište ušao nešto poslije 18 sati. Sveti Otac se u kraćoj molitvi zadržao pred crkvicom na otoku, na mjestu na kojem su pokopani hrvatski kraljevi i kraljica Jelena.

Na kraju susreta Papa je, na opće oduševljenje, zajedno s mladima otpjevao pjesmu “Rajska Djevo Kraljice Hrvata”. Sveti Otac zatim se spontano obratio mladima na talijanskom jeziku, riječima: “Vaš je nadbiskup jako zadovoljan, a i Papa!”, te dodao na hrvatskom “Laku noć!”.

Treći pohod pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, koji je istodobno bilo njegovo 100. putovanje u inozemstvo, bio je vremenski najduži i sadržajno najbogatiji.

Papa je početkom lipnja 2003., već star i onemoćao, obišao praktično cijelu Hrvatsku. Uz mnoge druge aktivnosti, predvodio je na otvorenom četiri mise – u Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku, gdje je proglasio blaženom Mariju Propetog Isusa Petković.

Zanimljivo, svoje je putovanje završio u Zadru gdje je 825 godina prije pristao Aleksandar III., prvi papa koji je stupio na hrvatsko tlo. Na putu u Veneciju, u ožujku 1177., gdje se trebao sastati s carem Friedrickom Barbarosom, papa Aleksandar III. morao se zbog oluje skloniti na Vis. Premda je organiziran svečani doček, papa je odlučio krenuti sjevernije, tako da je uplovio u zadarsku luku. Ondje se zadržao četiri dana, a zatim nastavio put prema Mlecima, zaustavivši se još na Rabu, gdje je blagoslovio stolnu crkvu.

U lipnju 2011. Hrvatsku je posjetio i papa Benedikt XVI. Stigao je u povodu Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Mlade je pozvao da se ne boje braka, a sve Hrvate da se ne boje Europske unije jer je, kako je rekao, „Hrvatska oduvijek bila njezin dio u svim sferama“.