Župni blagdani

Presveto Srce Isusovo

Blagdan Presvetog Srca Isusovog slavi se u drugi petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi, uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi.

 

Gospa Karmelska

Gospa Karmelska ili Gospa od (brda) Karmela, katolički je blagdan koji se slavi 16. srpnja u uspomenu na zaštitu Majke Božje, koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara.

U srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu što ju je Gospa pružila karmelićanima nosiocima karmelskoga škapulara. Škapular je, zapravo, komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici: benediktincicistercitikarmelićani i drugi. Simbolički, škapular, koji se sastoji od komadića platna, počeli su kasnije nositi i svjetovnjaci kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova. Najpoznatiji je škapular upravo karmelski koji nose kao zalog posebne zaštite Majke Božje u prvom redu karmelićani i karmelićanke, a onda i mnogi vjernici u svijetu koji na taj način postadoše dionicima duhovnih dobara karmelskoga reda.

 

Gospa od zdravlja

Blagdan Gospe od Zdravlja slavimo 21. studenog. To je Blagdan Prikazanja Marijina u Hramu – događaja kad se Gospa prikazala nebeskom Ocu i potpuno mu se predala, odlučivši staviti na raspolaganje Ocu cijelo svoje biće. Postala je tako posuda duhovna i time nas je izliječila. Njezino tijelo doskora će biti mjestom utjelovljenja Božjeg Sina Isusa – po Duhu Svetomu će začeti i svijetu donijeti otkupitelja i ozdravitelja.

U Dalmaciji se blagdan Prikazanja Marijina u Hramu slavi poznat pod nazivom Gospa od Zdravlja. Taj naziv potječe iz Mletačke republike. Negdje u 16. st. harala je kuga. Mletački Senat molio je zagovor Gospe i učinio zavjet da će joj podići crkvu, ako kuga prestane. Zaista, kuga je stala, a vjernici su Gospi izvršili zavjet sagradivši prekrasnu crkvu Madonna della salute u Veneciji. Iz Mletačke republike štovanje se proširilo na naše krajeve.

Svjesni smo koliko je važno biti zdrav kako tijelom, tako i duhovno. Zato ti kličemo:
Gospe od zdravlja, zdravlje bolesnih, ozdravi nas u cjelini i duha i tijela! Gospe od zdravlja, moli za nas!