Danas smo i u našoj župi, u viniškoj župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, proslavili rođendan naše drage nebeske Majke Blažene Djevice Marija te blagdan Male Gospe. Sv.misi je prethodila procesija oko crkve s kipom Blažene Djevice Marije. Mnoštvo vjernika je dostojanstveno sudjelovalo u procesiji s pjesmom koju je predvodio viniški župni zbor.

Don Zdravko je u nadahnutoj propovijedi naglasio kako sve naše brige i strahove trebamo predati Bogu, onako kako nam uvijek i poručuje preko naše nebeske Majke, zagovornice i odvjetnice, naše drage Gospe. I danas nam ona prilazi u ljubavi i kaže nam “NE BOJTE SE! BOG VAS LJUBI!”. Nadalje je don Zdravko govorio o važnoj ulozi majčinstva. Govorio je koliko je bitan odgoj djece u ljubavi. Međutim, upozorio je i na veliko zlo pobačaja kojim majke ubijaju svoju nerođenu djecu. Rekao je da krik ubijene djece vapi do neba i da je to veliki grijeh i veliko zlo. Pozvao nas je na molitvu za svu djecu, a i za majke pred kojima je jako zahtjevan zadatak odgoja svoje djece. Pored majke, bitna je uloga oca u odgoju djece tako da i oni uvijek moraju biti uz majke koliko to god moguće. Također i svi odgojitelji su bitna karika u životu i odgoju djeteta te je danas za sve roditelje i odgojitelje zazvan posebni blagoslov kako bi im Bog dao snage za vršenje njihove zahtjevne zadaće kako bi djeca koju odgajaju izrasli u prave kršćane. S obzirom da je sutra u našoj županiji i nadbiskupiji početak nove školske godine don Zdravko je zazvao marijanski blagoslov za svu djecu, a posebice za sve školarce i njihove odgojitelje kako bi hrabro krenuli u novu školsku godinu.

 

 

 

MISNA ČITANJA:

Mudr 9,13-18

Jer tko može spoznati Božju namisao
i tko će se domisliti što hoće Gospod?
Plašljive su misli smrtnika
i nestalne su naše namisli.
Jer propadljivo tijelo tlači dušu
i ovaj zemljani šator pritiskuje um bremenit mislima.
Mi jedva nagađamo što je na zemlji
i s mukom spoznajemo i ono što je u našim rukama:
a što je na nebu, tko će istražiti?
Tko bi doznao tvoju volju
da ti nisi dao mudrosti
i da s visine nisi poslao duha svoga svetoga.
Samo tako su se poravnale staze ljudima na zemlji
i samo su tako naučili ljudi što je tebi milo
i spasili se tvojom mudrošću.

Ps 90,3-6.12-14.17-17

Smrtnike u prah vraćaš
i veliš: »Vratite se, sinovi ljudski!«

Jer je tisuću godina u očima tvojim
k’o jučerašnji dan koji je minuo
i kao straža noćna.

Razgoniš ih k’o jutarnji san,
kao trava su što se zeleni:

jutrom cvate i sva se zeleni,
a uvečer – već se suši i vene.

Nauči nas dane naše brojiti,
da steknemo mudro srce.

Vrati se k nama, Gospodine! Ta dokle ćeš?
Milostiv budi slugama svojim!

Jutrom nas nasiti smilovanjem svojim,
da kličemo i da se veselimo u sve dane!

Dobrota Gospodina, Boga našega, nek’ bude nad nama!
Daj da nam uspije djelo naših ruku,
djelo ruku naših nek’ uspije.

 

 

Flm 1,9b-10.12-17

Pavao, starac, a sada i sužanj Krista Isusa
molim te za svoje dijete koje rodih u okovima, za Onezima,

Šaljem ti ga – njega, srce svoje. Htjedoh ga zadržati kod sebe da mi mjesto tebe posluži u okovima evanđelja. Ali ne htjedoh preko tvoje volje da ne bi tvoja dobrota bila od nevolje, nego od dobre volje. Možda baš zato bî za čas odijeljen da ga dobiješ zauvijek – ne kao roba, nego više od roba, kao brata ljubljenoga, osobito meni, a koliko više tebi, i po tijelu i po Gospodinu. Smatraš li me dakle drugom, primi ga kao mene.

 

Lk 14,25-33

(Mt 10, 37–38)
S njim je zajedno putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: »Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!«
»Tko od vas, nakanivši graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ‘Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti da li s deset tisuća može presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir.«
»Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.«