Procjenjuje se da se na hipodromu okupilo čak oko 1,000,000 ljudi. Voljeni papa sv. Ivan Pavao II. održao je propovijed na hrvatskom jeziku.

Na današnji dan 1994. godine održao je papa sv. Ivan Pavao II. na zagrebačkom hipodromu Svetu Misu prilikom svog prvog posjeta Republici Hrvatskoj. Radilo se o svečanosti golemih razmjera, na koju su pohrlili ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Zacijelo se radilo o Svetoj Misi s najvećim brojem prisutnih vjernika u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti, jer se procjenjuje da se na hipodromu okupilo čak oko 1,000,000 ljudi.
Osim spomenutih milijun vjernika, na Svetoj Misi bilo je i 50 biskupa te 1500 svećenika. Papa sv. Ivan Pavao II. održao je propovijed na hrvatskom jeziku. Podsjetimo, papa-svetac u Hrvatsku je pristigao prethodnog dana, 10. rujna 1994. godine, u svoj prvi posjet. Vrlo prepoznatljiv motiv na zagrebačkim ulicama pri papinom prolasku papamobilom, kao i na Svetoj Misi na današnji dan, bile su žuto-bijele zastavice koje su simbolizirale boje Vatikana.

 

Hrvatskim vjernicima spomenuta Sveta Misa ostala je u trajnom pamćenju, a I općenito je u hrvatskoj svijesti ostala spomenom jednog od najmasovnijih okupljanja u nacionalnoj povijesti uopće. Papa-svetac Ivan Pavao II. zahvalio se prisutnima, a Republiku Hrvatsku napustio je zrakoplovom u kasnijim satima tog istog dana. Naknadno je još dva puta bio u Republici Hrvatskoj, i to 1998. i 2003. godine.