Uslikao don Marin

Danas je blagdan Male Gospe koji se slavi 8. rujna kao rođendan Majke Božje. Tradicionalno u marijanskom svetištu Vepric u Makarskoj, kojeg je 1908. osnovao fra dr.Juraj Carić, na uočnicu blagdana je središnje slavlje.

Ove godine Svečanu koncelebriranu svetu misu i veličanstvenu procesiju kroz svetište na uočnicu blagdana predvodio je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije uz splitsko- makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, mons. Pavla Banića, dekana Makarskog dekanata, upravitelja svetišta Vepric don Miju Šurlina i više desetaka svećenika.

Kao i svake godine već više od stoljeća mnoštvo vjernika Splitsko -makarske nadbiskupije, neretvanskog kraja, Zagore, Hercegovine i udaljenijih krajeva, te brojni ovdašnji turisti okupili se u svetištu Vepric na tradicionalnoj središnjoj proslavi blagdana Male Gospe. Procjenjeno je kako je bilo oko osam tisuća vjernika sinoć koji su zajedno sudjelovali u svetoj misi i veličanstvenoj procesiji s upaljenim svijećama i pjesmom posvećenoj Mariji.

“Suvremeni svijet gubi se u anonimnosti mase u kojoj postaje običan broj u društvu, a često i u Crkvi. Suvremeni čovjek gubi osjećaj za svoje korijene, ne zanima ga prošlost, sve više postaje anonimac u društvu anonimnih, a Bog je svakoga od nas imenom prozvao. Marija nam ukazuje na važnost naših korijena i potiče nas da tome posvetimo malo više pozornosti i ne zaboravljamo one koji su živjeli prije nas jer od nas svijet ne počinje. Mi samo nastavljamo. Slavlje Marijna rođenja potiče nas zahvaliti Gospi i klicati od radosti jer zahvaljujući njezinom -neka mi bude- čovječanstvo ima nadu. Zato kršćani slave svetkovine Nebeske Majke i rado hodočaste njezina svetišta. Marija nam je dala nadu. Ona je naša nada, zvijezda zornica naše povijesti. Ona je dragulj Lijepe naše i ufanje naše budućnosti o čemu svjedoče brojni spomenici na kamenu i zidovima, na platnu, u stihovima, prozi, u glazbi i molitvu, a nadasve duša i pobožnost puka što se osjeća i večeras ovdje i u svim našim svetištima diljem Lijepe naše. Brojna su svetišta Marijna povezivala naše ljude i ta su svetišta živa krunica našeg narodnoga bića istaknuo je u propovijedi nadbiskup mons. Želimir Puljić izrazivši oduševljenje svetištem Vepric u kojem je sinoć prvi put predvodio slavlje za blagdan Male Gospe.

Nadbiskup mons.Marin Barišić je poručio vjernicima : “Neka slavlje rođendana Majke Marije bude jedno ohrabrenje svima nama.”Danas na sam blagdan jutarnje mise u svetištu su u 7, 9 i 11 sati dok je poslijepodnevna misa u 18 sati, a predvodit će je fra Domagoj Ruje, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakltetu u Splitu. Iza ove mise također slijedi skraćena procesija kroz svetište .

Proslava blagdana Male Gospe u svetištu Vepric otpočela je 29. kolovoza devetnicom podsjetio je don Mijo Šurlin, upravitelj svetišta Vepric, koji je zahvalio svikma koji su pridonjeli dostojnanstvenoj i svečanoj proslavi ponajprije kroz molitvu za blagdan Male Gospe. Pjesmom je proslavu uveličao Župni zbor iz Kaštel Gomilice.