Noć nas asocira na strah, na neku sumnju. Bojimo se kad je mrak u sobi. Bojimo se hodati ulicama grada čim zađe sunce. Roditelji uvijek napominju svoju djecu da se vrate kući prije mraka. Teže se vozi automobil noću nego li po danu. Često puta noć povezujemo također s našim duhovnim životom.Veliki mistici, sveti Ivan od križa, sveta Terezija Avilska govore nam o mističnoj noći duše – nekoj neizvjesnosti i osjećaju da je Bog napustio čovjeka. U Bibliji sinonim noći je grijeh. Sam  Isus uspoređuje grijeh s tamom (vidi Ivanovo Evanđelje te Ivanove Poslanice). Čovjek koji je sagriješio živi u mraku duhovne smrti. Svi smo sagriješili u Adamu pa smo živjeli u sjeni smrti, u mraku, u noći naših grijeha. No, današnja noć, današnje noćno bdijenje je  sasvim drugačije. Današnja je noć – Velika i sveta noć. Noć noći koju raspršuje svjetlo uskrsloga Spasitelja, čiji je simbol ova uskrsna svijeća. Čovjek je kroz svoj grijeh pao u duboku, dugu i mračnu noć tek do ovog trenutka, kojega se upravo sjećamo za vrijeme večerašnje liturgije.

 

 

O Felix Culpa – blagoslovljena krivice! Božja ljubav prekida naše robovanje grijehu, prekida sotonsku tamu zablude i poniženja. Božja nas ljubav vodi na svjetlo koje ne zna zalaza. Vidi koliko te Bog voli: da bi nas otkupio, poslao je  svog Sina na smrt. Što Mu ti danas možeš dati? Raspeta ljubav očekuje jedino tvoju ljubav. Izađi iz tame, probudi se koji spavaš, Bog ti daje novi život. Novi život koji poteče odozgor, s visina križa. Radujmo se uskrsnuću Gospodina jer na zemlji je započelo nebo. Možemo postati novi. Možemo biti iscijeljeni od svih rana, i od one najdublje ranesmrti.  (P. Bosman) Kroz Isusovu smrt i mi smo umrli grijehu (Kol 3,3, Rim 6,3).  Moću  Njegove smrti, našim krštenjem ulazimo u novi život. Danas ćemo još jednom izreći naša krsna obećanja, tj. potvrditi našu pripadnost Bogu. A u isto vrijeme ispovjediti našu vjeru u Uskrsnuće. Današnja je Sveta noć ispit naše vjere.  Koliko vjerujem Bogu i što je za mene Njegovo uskrsnuće? Čovjek živeći bez nade i vjere u uskrsnuće zauvijek ostaje u tami, čak i za vrijeme svog ovozemaljskog boravka. Pozvani smo da vjerujemo u Isusovo uskrsnuće. Ako se ne živi vjerski život, teško je govoriti o uskrsnuću, a kamoli vjerovati u uskrsnuće. Sjećam se jednog događaja iz moje zemlje: Jedan je poznati svećenik, propovjednik,  tako reći na dobrom glasu, rekao vjernicima okupljenima u katedrali: Isus je uskrsnuo, tu je napravio pauzu od nekoliko minuta, ali vi  u to ne vjerujete – završio je svoju propovijed i nastavio služiti svetu misu. Svi su bili potreseni njegovim riječima do tog stupnja da se o tom događaju raspravlja do današnjega dana, premda je prošlo puno godina.  

Potreseni su bili Isusovi učenici time što su čuli od žena. Nisu mogli povjerovati tome što su čuli: Uskrsnuo je! Toliko ih je puta Isus poučavao o svojoj muci i smrti i o svom uskrsnuću. Tada su im se Isusove riječi činile praznim sloganima, ali danas postaju stvarnost. Isus je uskrsnuo! Olako možemo i mi proći mimo Isusovih riječi. Čujemo ih, ali ih ne slušamo. Zbunjene su bile žene koje su došle s miomirisima na Isusov grob. Ušle su unutra jer je kamen bio otkotrljan. Tražile su živoga među umrlima. Još ne vjeruju i zato se njihovo svjedočanstvo o Uskrsnulom čini ostalim učenicima kao tlapnja. Bile su zbunjene i njihova je zbunjenost povezana s razočaranjem, sputala ostale učenike. Njihova vjera nije bila usredotočena na vječni život, nego na zemaljski. Doduše, postale su prve navjestiteljice uskrsnuća, ali nisu mogle same povjerovati u to što se dogodilo. Njihova će se vjera probuditi tek kasnije. Isus živi! Zato je kršćanin čovjek nade, čovjek boljeg jutra! Isusovo uskrsnuće potpuno mijenja našu vjeru. Uskrsnuće nije neka legenda za dobru djecu. Uskrsnuće je stvarnost koja dotiče svakoga od nas. Svi ćemo uskrsnuti o ponovnom dolasku Isusa u slavi. Ako je Isus uskrsnuo i ti ćeš uskrsnuti. Ne trebamo pokušavati odmaknuti grobni kamen – simbol neznanja i nevjere, to je učinio za nas Krist. Ne želim nikomu viknuti zapovijed da  mora odmah vjerovati, no želim šapnuti da trebamo dobro osluškivati te Božju riječ primijeniti u svojim životima.