Kao i svake godine pred ljeto, tako i ove, u našu župu došao nam je dragi svećenik don Stipe Dukić, poznatiji kao don Ćipa, koji će zajedno sa župnikom don Marinom služiti svete mise.

Don Stipe Dukić rodio se prije 80 godina u Košutama. Nakon zaređenja prvu je župu dobio u Kamešnici, u selu Voštane. Potom je prešao u susjednu Tijaricu. Sve više njegovih župljana odlazilo je u Njemačku pa je i don Ćipa 1972. krenuo za njima, služeći za hrvatsku i njemačku pastvu po tuđini. Sada je u mirovini.

Nikada se naš don Ćipa nije mirio s prosječnošću. Nije pristajao biti običan, nije htio bez pogovora pognuti glavu, nije prihvaćao hijerarhiju bez propitivanja smisla. U ona teška komunistička vremena sukobljavao se s državnim vlastima, ali nije mu se milila ni crkvena hijerarhija. I njima je uvijek nalazio zamjerke. Bez dlake na jeziku isticao je i crvene i crkvene mane. Bio je i ostao svoj, a to mnogi ne vole, ali zato ga mnogi i poštuju.

Vjeran Kristu, narodu i sebi. Takav je naš don Ćipa. Uvijek nasmijan i vedar, ali i uvijek spreman na polemiku. Nije se ustručavao „pobosti“ s komunistima koji su mu pripremali i sudske postupke zbog njegovih verbalnih „zločina“. A i u Crkvi je uvijek upozoravao da je obični vjernički puk važniji od ceremonija i sjaja.

Kad se spomene don Ćipa, svatko od nas ima svoju asocijaciju. Ja se na spomen njegova imena uvijek sjetim s koliko se ljubavi i strahopoštovanja odnosio prema liturgiji. Kao mladog svećenika fasciniralo me je koliko se pripremao za svako misno slavlje i kako se s poštivanjem penjao na oltar – kazao je don Josip Dukić, danas ravnatelj splitske Nadbiskupijske gimnazije.
– U životu sam imao na stotine operacija, rekao je dr. Helmuth Rehne. Ali samo jednom sam doživio nešto nečuveno, onda kad sam prvi put operirao don Ćipu. On je na mome operacijskom stolu pjevao! Svašta sam tu vidio, ljudi bi plakali, bili zabrinuti, neki su molili, poneki se i našalili, ali da netko zapjeva, to nisam mogao zamisliti.

A don Ćipa se na sve to smješkao, srce mu je bilo veliko, ali prije svega zato jer je uspio okupiti drage ljude na jednom mjestu.

Don Ćipa dobro nam došao!